LISZTÉRZÉKENYSÉG, CEOLIAK BETEGSÉG

A vékonybél gyulladásos betegsége, amit (genetikai alapon is lehetséges) a kalászosok (búza, rozs, árpa és a zab) fogyasztása okoz.   Gyakran 2 éves korban kezdődik, röviddel a búzaevés megkezdésekor. A búzafehérje a glutén, gyulladásos reakciót vált ki a vékonybélben, amely csökkenti a tápanyag, vitamin, ásványi anyag, felszívódás területét.

Tünetei:

Hasmenés, gyengeség, testsúly csökkenés, ami a vékonybél felszívásra képes területének csökkenését mutatja. Másokban vérszegénységgel kapcsolatos fáradtság jelentkezik, és egyáltalán nincs emésztőrendszer betegségre utaló tünet. A vasfelszívódást károsítja. Öröklődő immun-és autoimmun reakció okozza a lisztérzékenységet. Genetikailag hiányos enzimműködéséből adódó probléma, és mi közé- és észak európai emberek mi is idetartozunk.

Táplálkozás után azonnal jelentkeznek a tünetek:

  • emésztési problémák
  • hasmenés, puffadás
  • hasi fájdalom
  • duzzadt szemek
  • depresszió, izgatottság, nyugtalanság vagy hiperaktivitás
  • szénanátha, (por, virágpor, penész, állati szőrök, fűfélék stb.)
  • autoimmun betegség okozója is lehet.

Igen súlyos betegség, mivel a táplálék felszívódása gátolt!

A lappangó lisztérzékenység csak foltokban károsítja a vékonybél falát, így lehetséges, hogy évekig nem is tudunk róla, mi zajlik a bélrendszerünkben.

A nem öröklött lisztérzékenységet kiválthatja: stressz, családi, munkahelyi és személyes problémák, szeretteink elvesztése, düh, bűntudat, erőszak, bizonytalanság, aggódás, idegesség, önbizalomhiány stb. 

A LÉLEK, ENYHÍTEN IS TUDJA A BETEGSÉGET, NEM CSAK LÉTREHOZNI!

Lisztérzékenység esetén a gabona és alkohol együtt fogyasztása, vagy gabona tartalmú alkoholos italok fogyasztása százszorosára növeli a belekben létrejövő gyulladásos folyamatot!

Bélfal károsodás okozta tünetek, és betegségek:

  1. Emésztetlen tápanyagok bélfalra rakódása.
  2. A tápanyagok elégtelen felszívódása.
  3. Vitaminhiány.
  4. Magas vérnyomás.
  5. Gátolt kalcium felszívódás, később súlyos csontritkuláshoz vezet.
  6. Gombás bélbetegségek (Candida), élősködők elsősorban a    bélrendszerben, penész, baktériumok, vírusok stb. túlszaporodása.
  7. Szitaszerű, átjárható bélfal, melyen a különböző mérgek  eljutnak a test legtávolabbi részére, a vérerek útján.
  8. Azonnali, vagy késleltetett allergiás reakciók.
  9. Visszatérő arcüreg, középfül, húgyhólyag gyulladások.
  10. Vaginális és penális folyások és viszketések.
  11. Ciszták belsőleg és a bőrön.
  12. Körömgombák.
  13. Idegesség, nyugtalanság, kimerültség, depresszió, pánik betegség.
  14. Autoimmunbetegség (szem, máj, vese stb.)
  15. Reumás és ízületi gyulladás.
  16. Autizmus
  17. Végbélpolip és rosszindulatú daganatok.
  18. Laktóz intolerancia.
  19. Bélgázosodás, puffadás, hasmenés, székrekedés váltakozva.
  20. Immunrendszer legyengülése, jó baktériumok csökkenése.
  21. Paraziták elszaporodása elsősorban a bélrendszer utolsó szakaszában.
  22. Magas vérnyomás.

A hosszútávon fel nem ismert, és nem kezelt liszt intolerancia későbbiekben felborítja a vastagbél flóráját, és elszaporodnak az (egyébként hasznos) candida albicans gombák.

 A Candida immun komplexek az agyba jutva gyereknél autizmust okozhatnak. Az Ascaris nevű parazita a tüdőbe kerülve állandó krákogást, köhögést és asztmát válthat ki. Ezek az immun komplexek idegen anyagnak számítanak a szervezetben, így az immunrendszer újabb hadsereget, azaz immunsejteket küld közömbösítésükre. Ekkor az immunrendszerünk megtámadja a saját immunsejtjeinket, ezt nevezzük autoimmun betegségnek. Szemlencsét megtámadja, kiszárad a szem, szürke hályogot és veseelégtelenséget okozhatnak.

ÉTREND ÉS GYÓGYÍTÁS:

Aloe  Vera igen jól regenerálja a bélbolyhokat és az immunrendszert. Hat hetes eliminációs étrenddel kezdődik, ami azt jelenti, hogy 4 naponként ehetjük újra ugyanazt a táplálékot.

Glutén mentes gabonákat szabad csak fogyasztani. Barnarizs, köles, kukorica,  burgonya, sárgaborsó liszt, kukorica, és burgonya keményítő liszt, glutén mentes lisztből készült tészták.

Törekedjünk a lúgosító táplálékokra, úgy mint, a nyers zöldségek, olajos magvak, citromos víz, hüvelyesekre, idényjellegű  magyar gyümölcsök.

Hathétig tilos mindenféle állati fehérje fogyasztása!  A savasító, fagyasztott, konzervált, tartósított ételek fogyasztása tilos.

Törekedni kell a sav-bázis egyensúlyra. A vér normál ph értéke7,38-7,42, enyhén lúgos.

Bővebb információt a WWW.GLUKY.HU  weboldalon olvashatnak, ahol sok étel recept is megtalálható.

EZUTON FELHÍVOM A SZÍVES FIGYELMÉT, HOGY IGEN SÚLYOS BETEGSÉGRŐL VAN SZÓ!

ALACSONY GLIKÉMIÁS INDEXŰ FOGYÓKÚRA 

Az alacsony GI étrend három féle módon befolyásolja, és járul hozzá a testsúlycsökkenéshez.

  1. Segítik a gyomortelítettség érzés kialakítását.
  2. Elősegítik a zsírégetést.
  3. Megőrzik az izom tömegét.

Tartós fogyás csak a megfelelő szénhidrátbevitel jelenlétében és a vércukor egyenletes szintjei mellett jön létre. A zsírok a szénhidrátok tüzében égnek el, napi 400 kcal (100 g) szénhidrátra van szükségünk. Magas inzulinszint bezárja a zsírraktárakat.

TARTÓS TESTSÚLYCSÖKKENÉS ELEMEI:

  1. Egészséges mellékvese működés, stressz menedzselése.
  2. Megfelelő emésztés és máj méregtelenítése.
  3. Vércukor szabályozás étrend útján.
  4. Aktív életmód és rekreációs mozgás.
  5. Család pszichikai támogatása.
  6. Megfelelő alvás regeneráció.

 

NARANCSBŐR:

  1. Fokozatosan emelt mozgás (40-50 perces séta).
  2. Alacsony kalória értékű étrend.
  3. Masszírozás, szivaccsal, kefével és gyógynövényekkel, (vadgesztenye kivonat, gotu kola.

 

NÉLKÜLÖZHETETLEN TÁPLÁLÉKAINK:

Fehérjék: Szövetek felépítéséért és a szervek működéséért felel.

20 féle aminosavból a szervezet 9 félét nem tud előállítani, csak a felvett táplálékból. Szénhidrátokkal kapcsolódva  működik a fehérje.  Fehérjék hajtják végre az elroncsolódott sejtek és szövetek regenerálását és az új sejtek előállítását.

Zsírok: adják a legnagyobb energiát. Hormonok nélkülözhetetlen elemei, ösztrogén, progeszteron  és a tesztoszteron.

Három esszenciális olaj van: halolaj, lenmagolaj és a borage.

Szénhidrátok: leghatékonyabb energiaszolgáltató tápanyagok. A  legkevesebb energia-befektetés kell hozzá. Glukóz formájában szállítja a ver a sejtekhez. Glikogén  formájában tárolódik az izomban és a májban. Legfontosabb, hogy agyunkat folyamatosan ellássa energiával. Étkezés után 30-45 perccel a vércukor megemelkedik , s  így juttatja el a sejtekbe a glükózt. Túlzott cukor lerakódik az erek falára, és törékennyé válnak, így nem képesek a vérnyomást szabályozni, s így agyvérzés léphet fel.

Hypoglikémia: alacsony vércukorszint, 40 mg %  (normál 80 mg %) a túlzott szénhidrát beviteltől. Stressz állapot az agy nem kap elegendő üzemanyagot. Csökken a koncentráció, a figyelem, az összpontosítás képessége, csökken az energiaszint, álmosak leszünk és megnőhet az édesség utáni vágyunk, el is lehet ájulni.

Minél magasabb a vércukorszint, annál több inzulin termelődik, annál több inzulinérzékelő receptort állít munkába a szervezet, és annál több cukor jut a sejtbe egyszerre, és annál gyorsabban csökken a vérben lévő cukor szintje. Ha elfárad a szervezet, ekkor lép fel a 2-es típusú cukorbetegség. Ha a hasnyálmirigy már egyáltalán nem termel inzulint, ez az 1-es típusú cukorbetegség.

A mérsékelt természetes cukor fogyasztása szükséges az agy megfelelő szerotonin hormon előállításához. Ha viszont túl sok egyszerű cukrot fogyasztunk, akkor annál gyorsabban jut a cukor a sejtekbe, és annál gyorsabba csökken le a vér cukorszintje. A hirtelen emelkedett inzulin lenyomja alacsonyra a vércukorszintet, és éhesek leszünk, de valóságban ez nem éhség. Próbálj meginni 1 dl vizet, ha félóra múlva újra éhes vagy, akkor ez az igazi éhség.

A magas inzulinszint akadályozza a fogyást. Serkenti az alacsony vércukorszint a kortizol stressz hormont. A kortizol raktározott glikogénből és fehérje (többnyire izom) átalakításából készít cukrot a vércukorszint emelésére.

150 gr. szénhidrát 50%-al csökkenti az immunsejtek működőképességét az elkövetkező 2 órában, 5 órával még mindig 30%-al alacsonyabb. Ilyenkor lehetünk betegek.

 

Káros következmények: csökkent teljesítmény, gátolt alvásregeneráció, hízás, lehetetlen fogyás, (inzulin bezárja a zsírraktárakat), magas vérnyomás, inzulin rezisztencia (cukorbetegség), gyenge immunrendszer, szív- és érrendszeri betegségek, korai öregedés stb.

Előnyei: magas mentális és fizikális teljesítmény, magas figyelemösszpontosítás, és energiaszint napközben, megfelelő alvásregeneráció éjjel, fogyás, optimális testsúly elérése és megtartása, erős immunrendszer, betegségek elkerülése, fiatalkor elnyújtása, késői öregedés, hosszú aktív és független és aktív élet.

HA MAGAS KALÓRIA ÉRTÉKŰ ÉTELT ESZEL, MINDIG IGYÁL HOZZÁ CITROMOS VIZET!

HA ÉBREDÉSKOR NEM VAGY ÉHES, AZ ELŐZŐ ESTI VACSORA KEDVEZŐ VÉRCUKORSZABÁLYOZÓ HATÁSÁT MUTATJA.

 

ÉTKED LEGYEN AZ ORVOSSÁGOD!